FE-LIP liposomalne żelazo 20mg 30saszetek
Opis
DOSKONAŁY WYBÓR DLA DOROSŁYCH
- Dodatkowa droga wchłaniania – WYSOKA SKUTECZNOŚĆ
Wchłanianie żelaza dwoma niezależnymi drogami transportu:
– do układu krwionośnego – ten mechanizm wchłaniania wykorzystywany jest w przypadku innych, dostępnych na rynku tradycyjnych preparatów żelaza,
– do układu limfatycznego – ten mechanizm wchłaniania żelaza jest możliwy tylko w przypadku preparatów liposomalnych (FE-LIP®) - Mniejsze ryzyko wystąpienia skutków ubocznych
Zamknięcie żelaza w liposomach, w preparacie FE-LIP®, nie powoduje nadmiernego przyrostu bakterii odpowiedzialnych za występowanie skutków ubocznych, m.in. takich, jak: metaliczny posmak w ustach, nudności, wymioty, bóle brzucha, zaparcia. - Opatentowana technologia liposomalna LIPOSHELL ®
- Bez cukrów, bez GMO, bezglutenowy, odpowiedni dla wegetarian i wegan
FE-LIP®– liposomalne żelazo 20 mg – 30 saszetek, żel doustny
Żelazo jest niezbędnym mikroelementem i pełni wiele istotnych funkcji w organizmie:1, 2
Kluczowe, w przypadku żelaza jest to, by dostarczać jego odpowiednia ilość z codzienną, zbilansowana dietą a w razie potrzeby racjonalną suplementacją, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam go wyprodukować. 1,2
Żelazo należy do mikroelementów o bardzo słabym wchłanianiu (średnio wchłania się ok. 10% dostarczonego w diecie żelaza). Żelazo dostarczane w formie pożywienia dzielimy na dwa rodzaje:
- hemowe – pochodzenia zwierzęcego, głównie zawarte jest w jajach, mięsie (wołowina, cielęcina), rybach,
- niehemowe – pochodzenia roślinnego, zawarte jest m.in. w nasionach roślin strączkowych, warzywach liściastych.1, 3
Stosując tradycyjne formy żelaza często borykamy się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego m.in.: metaliczny posmak w ustach, nudności, wymioty, bóle brzucha, zaparcia, co w konsekwencji może prowadzić do zaprzestania kuracji.
- Liu P.T. et al. “The roles of iron in health and disease.” Mol Aspects Med. 2001 Feb-Apr;22(1-2):1-87.
- EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY/ Europejski Urzad ds Bezpieczenstwa zywnosci. Rozporzadzenie Komisji (UE) nr 432/ 2012 z dnia 16 maja 2012 r.
- Artym J. „ Udział laktoferryny w gospodarce żelazem w organizmie. Część I. Wpływ laktoferryny na wchłanianie, transport i magazynowanie żelaza.” Postępy Hig Med Dośw. (online), 2008; 62: 599–611.
Skuteczne uzupełnienie niedoborów żelaza zapewnia FE-LIP® liposomalne żelazo 20 mg w opatentowanej technologii LIPOSHELL®.
TODOSKONAŁY WYBÓR DLA DOROSŁYCH
- dodatkowa droga wchłaniania – WYSOKA SKUTECZNOŚĆ
- opatentowana technologia liposomalna LIPOSHELL®1
- mniejsze ryzyko wystąpienia skutków ubocznychin. takich, jak: metaliczny posmak w ustach, nudności, wymioty, bóle brzucha, zaparcia2,3
- Zgłoszenie narodowe: PCT/EP2018/057400.
- Malhotra J. et al.: “Oral Liposomal Iron: A Treatment Proposal for Anemia.” World Journal of Anemia, October-December 2017;1(4):1–6.
- Russo G., Guardabasso W. “Monitoring oral iron therapy in children with iron deficiency anemia: an observational, prospective, multicenter study of AIEOP patients (Associazi one Italiana Emato-Oncologia Pediatrica)”. Annals of Hematology, https://doi.org/10.1007/s00277–020–03906-w.
FE-LIP® liposomalne żelazo 20 mg powstał w oparciu o składniki niemodyfikowane genetycznie. Produkt jest bez cukrów, bezglutenowy i bez GMO. Ponadto jest odpowiedni dla wegetarian i wegan (nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego).
Kluczowym elementem technologii LIPOSHELL® są precyzyjnie zaprojektowane liposomy, efekt wieloletnich prac multidyscyplinarnego zespołu naukowców. W przeciwieństwie do klasycznych form preparatów, takich jak: tabletki, kapsułki, maści, kremy lub krople, liposomy LIPOSHELL®:
- zapewniają długotrwałe utrzymanie stałego poziomu substancji aktywnej w obszarze docelowym.
- chronią substancję aktywną przed czynnikami, które mogą niekorzystnie na nią wpłynąć np. wilgoć, temperatura czy enzymy trawienne;
- zapewniają substancji aktywnej długotrwałą ochronę i stabilność
Kto może potrzebować żelaza?
- Niemowlęta, małe dzieci i młodzież – spadek poziomu żelaza może występować fizjologicznie u niemowląt pomiędzy 6. a 18. m. ż., w związku z wyczerpaniem zapasów żelaza dostarczanego w życiu płodowym. Niedobór żelaza może pojawić się także u nastolatków, w okresie pokwitania i zwiększonego wzrostu, co ma związek z jego większym zapotrzebowaniem.1
- Kobiety w okresie około menstruacyjnym – w przypadku obfitych i przedłużających się krwawień.2, 3
- Kobiety w ciąży – dla kobiet planujących ciążę żelazo ma integralne znaczenie dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu i jego ogólnego dobrostanu. W okresie ciąży żelazo w dużym stopniu jest wykorzystywane na potrzeby płodu. Zarówno w trakcie ciąży, jak i po porodzie, organizm kobiety musi intensywnie gromadzić żelazo.2, 3, 4
- Wegetarianie, weganie – żelazo hemowe (pochodzenia zwierzęcego) wchłania sie prawie w 22%, a niehemowe (pochodzenia roślinnego) zaledwie w 2–5%. Zatem w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej ilość żelaza dostarczana do organizmu może być niewystarczająca.2,3
- Dawcy krwi – podczas jednokrotnego oddania krwi organizm traci 200–250 mg żelaza. W celu jego uzupełnienia należałoby codziennie wchłaniać 4–5 mg żelaza przez 56 dni (zalecany minimalny odstęp między donacjami). W pierwszej kolejności powinniśmy dostarczyć żelazo ze zbilansowaną dietą. Jako że wchłaniamy około 10% ze spożywanej puli żelaza, 2–3 mg uzupełnienie zapotrzebowania na żelazo samą dietą może okazać się trudne. W takich przypadkach warto rozważyć suplementację.2, 3, 5
- Osoby intensywnie trenujące – ze względu na większe zapotrzebowanie na żelazo, spowodowane zwiększonym obrotem krwinek czerwonych wynikającym z ich mechanicznego niszczenia podczas wysiłku fizycznego.6
- Szajewska H. „Żelazo w żywieniu niemowląt.” Nowa Pediatria 2/2004, s. 61–65. 2. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. „Normy żywienia człowieka.” WL PZWL, Warszawa 2008. 3. Kilip S. et al., „Iron Deficienty Anemia.” Am Fam Physician 2007; 75:671–678.
- Południewski G. „Niedokrwistość” Świat Lekarza, 2013/11/01. 5. Mast A. E. “ Low hemoglobin deferral in blood donors.” Transfus Med Rev. 2014 January; 28(1): 18–22. doi:10.1016/j.tmrv. 2013.11.01. 6. Wnęk D. „Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza
u sportowców”. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/127750,dieta-w-profilaktyce-i-leczeniu-niedoborow-zelaza-u-sportowcow. 2021.04.30.
Jak działa żelazo:
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek
- pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
Informacje ogólne o produkcie
Przeznaczenie: FE-LIP® liposomalne żelazo 20 mg przeznaczony jest dla osób dorosłych
w zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo. Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo występuje m.in.
u kobiet w ciąży, kobiet w okresie około menstruacyjny, u dawców krwi oraz wegetarian i wegan*,*. Dostępność żelaza zależy od jego postaci oraz jakości spożywanego pokarmu.*,* Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
*Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. WL PZWL, Warszawa 2008.
** Killip S. et.al., Iron Deficity Anemia, Am Fam Physician 2007; 75:671-678.
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 saszetka 1 raz dziennie. Zawartość saszetki spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody niegazowanej. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Ostrzeżenia: Kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią przed zastosowaniem preparatu
FE-LIP® powinny skonsultować się z lekarzem. Nie należy stosować z innymi preparatami zawierającymi żelazo. Przeciwwskazaniem do stosowania jest nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu.
Składniki:
Składnik odżywczy | Zawartość w 1 saszetce (dzienna porcja)/RWS |
Żelazo: cytrynian amonu – żelaza (III) | 20 mg/143% |
RWS – Referencyjna Wartość Spożycia dla dorosłych
Substancja wypełniająca: glicerol; woda; stabilizator: pektyny; cytrynian amonu – żelaza (III); nośnik: fosfolipidy z lecytyny sojowej i rzepakowej; aromat naturalny.
Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze
5-25°C, w sposób niedostępny i niewidoczny dla małych dzieci. Chronić przed światłem i wilgocią.
Termin przydatności: 24 miesiące od daty produkcji. Data przydatności do spożycia znajduje się na każdej z saszetek.
Opakowanie: 30 saszetek po 5 g – żel doustny