Quinoa komosa ryżowa biała 1KG TARGROCH
Opis
Quinoa komosa ryżowa biała 1KG TARGROCH
Quinoa nazywana jest ryżem peruwiańskim, wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko. Dzięki bliskiemu pokrewieństwu ze szpinakiem i boćwiną, nie tylko nasiona, ale także liście komosy ryżowej są jadalne.
Quinoa:
1. Zawiera aż 20% przyswajalnego białka.
2. Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko.
3. Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.
4. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
5. Jest bogata w błonnik pokarmowy.
Białko zawarte w ryżu peruwiańskim zwane jest białkiem kompletnym lub pełnowartościowym. Oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, jakie należy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Jako źródło wapnia quinoa doskonale zastępuje nabiał, stanowiąc ważny element diety kobiet w ciąży, wegan oraz dzieci i młodzieży w okresie dorastania. Poza wapniem znajdują się w niej dobroczynne, nienasycone kwasy tłuszczowe – jak chociażby omega-3 – witamina E oraz magnez, mangan, żelazo, miedź i fosfor. Dieta wzbogacona o komosę ryżową zapewnia nie tylko uczucie sytości i brak skoków cukru we krwi, ale także przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, oczyszczenia organizmu czy wzmocnienia odporności.
Stosowanie: Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich. Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.
Komosa ryżowa - quinoa jest naturalnym źródłem:
> Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Wartość odżywcza produktu:
W 100 g
W porcji 50 g
% RWS* w 50 g
Wartość energetyczna
1540 kJ / 368 kcal
770 kJ / 184 kcal
9 %
Tłuszcz
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone
6,07 g
0,706 g
3,04 g
0,35 g
4 %
2 %
Węglowodany
- w tym cukry
57,16 g
0,1 g
28,58 g
0,05 g
11 %
< 1 %
Błonnik
7 g
3,5 g
-
Białko
14,12 g
7,06 g
14 %
Sól**
0,012 g
0,006 g
< 1 %
Witaminy i składniki mineralne
W 100 g
% RWS* w 100 g
W porcji 50 g
Tiamina ( Witamina B1)
0,360 mg
33 %
0,180 mg
Ryboflawina (Witamina B2)
0,318 mg
23 %
0,159 mg
Witamina B6
0,487 mg
35 %
0,244 mg
Niacyna
1,520 mg
9 %
0,760 mg
Magnez
197 mg
53 %
98,5 mg
Fosfor
457 mg
66 %
228,5 mg
Cynk
3,1 mg
31 %
1,55 mg
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Kraj pochodzenia: Indie
Opakowanie: 1kg
Producent: Targroch, Polska
Data ważności: 2021.06.30
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i słońcem.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników.
Nie stosować po upływie terminu ważności.